- صفحه اصلی
- دوره نمایندگی
- گفتمان
- فرهنگ ایران
- نوشتارها
- نیایش های اوستایی
- نهاد های زرتشتی
- درباره ما
- پایگاه های مرتبط
- خبرها
تاس و مهره تخت نرد دوران ساسانی در کازرون کشف گردید
یک عدد تاس و مهره تخته نرد ساسانیان در محوطه تل قلعه سیف آباد کازرون کشف شد. این آثار که پیشتر در محوطه بندیان درگز کشف شده بود نشان از آن دارد که بازی تختهنرد یکی از بازهای رایج و مهم ساسانیان بوده است.
در اولین فصل از کاوشهای باستانشناسان در محوطه تل قلعه سیفآباد کازرون یک عدد تاس و یک مهره تخته نرد ساسانی بهدست آمد. آنطور که باستانشناسان اعلام کردهاند، جنس این آثار از سنگ و عاج است و تاس و مهرههای مربوط به محوطههای بندیان درگز و سیفآباد کازرون نشان میدهد، این بازی یکی از بازیهای مهم و رایج دوره ساسانیان بهشمار میرفته است.
محوطه تل قلعه سیفآباد یکی از محوطههای مهم دوره ساسانی است که پیشتر بهدلیل عملیات انتقال لوله گاز کازرون ـ شیراز تخریب و همچنین در نتیجه کاوشهای قاچاق آسیبهای بسیاری به آن وارد شد. نخستین فصل کاوش نجاتبخشی محوطه تل قلعه سیفآباد کازرون درحالی در مهر و آبان سال جاری توسط پارسا قاسمی، رضا نوروزی و عزیزالله رضایی از باستانشناسان اداره میراث فرهنگی فارس صورت گرفت که هدف از این کاوش جلوگیری از تخریب بیشتر در این محوطه ارزشمند باستانی عنوان شده است.
«پارسا قاسمی» یکی از سرپرستان هیات کاوش محوطه تل قلعه سیفآباد در رابطه با اولین فصل کاوش و یافتههای اخیری که از این محوطه بهدست آمده میگوید: «در محوطه تل قلعه سیف آباد آثار شاخص و مهمی بهدست آمد که یکی از جالبترین این آثار مربوط به یک عدد تاس و یک مهره تخته نرد از لایه فرهنگی دوره ساسانی میشود.»
بهگفته این باستانشناس،جنس این دو شیء از عاج و سنگ تشکیل شده و پیش از این مهره و تاس تخته نرد از محوطه باستانی ساسانی بندیان دره گز کشف شده بود.»
قاسمی معتقد است،کشف مهرههای تختهنرد در محوطه سیفآباد کازرون و بندیان درگز نشان میدهد که تخته نرد یکی از بازیهای رایج مهم فکری دوره ساسانی بوده است.
تل قلعه سیف آباد یکی از مراکز مهم تجاری و اقتصادی دوره ساسانی
آنطور که قاسمی میگوید: «در این فصل اشیایی سنگی، شیشهای و سفالی چون دست آس، هاون، سنگ ساب، سنگ چاقو تیز کنی، ظروف شیشهای مزین به تراشهای همپوشان و معماری منظم اداری از مصالح سنگ، گچ، آجر و خشت یافت شده است.»
او در ادامه تاکید کرد: «علاوه بر آثار پیشگفته، تعداد زیادی اثر مهر گلی به همراه یک مهرسنگی از این محوطه ساسانی یافت شد. کشف این مهرهها نشان میدهد که این مکان یک مرکز اقتصادی و تجاری در جنوب ایران و یا به عبارتی یکی از مراکز اداری و اقتصادی شاپور خوره یا کوره شاپور در دوره ساسانی بوده است. همچنین کشف خمره های سفالی پر از دانه های خرما شواهدی دال بر اهمیت تجاری و اقتصادی این مکان است».
منبع خبر:
خبرگزاری میراث فرهنگی