بنیاد همایشگاه مارکاردر تهرانپارس

بنیاد همایشگاه مارکاردر تهرانپارس

در نقشه شهرسازي تهران‌پارس، ماركار مجموعه‌اي است به وسعت بيست هزار متر مربع كه از شمال به خيابان 176/1 شرقي (شهيد بهرام مقدس) از شرق به خيابان «شهيد مهران سجده‌اي» و از جنوب به خيابان «جشنواره» و از غرب قسمتي به خيابان بن‌بست و قسمتي به خانه و خيابان مي‌رسد. سال‌ها پيش اين مكان به منظور تشكيل هنرستان درنظر گرفته شده بود.
نيت موسسان تهرانپارس (وفادار تفتي و رستم مرزبان) الگوبرداري از پرورشگاه و شبانه‌روزي ماركار يزد بوده است كه فرزندان خانواده‌هايي كه توانايي مالي خوبي نداشتند ضمن اقامت هفتگي از امكانات آموزشي برخوردار شوند و حرفه‌هايي همچون نجاري، منبت‌كاري و خياطي و ساير حرفه‌ها را بياموزند. باتوجه به الگوي موردنظر، در سال‌هاي اوليه شكل‌گيري تهران‌پارس بتون‌ريزي ساختمان‌هاي شمالي هنرستان انجام و اسكلت‌هاي بتوني براي تشكيل كلاس‌هاي فني و حرفه‌اي آماده شد كه هنوز نيز در بخش شمالي مجموعه آشكار بوده و خبر از گذر زمان و بي‌توجهي آزاردهنده‌ي متوليان جامعه دارد. اخيراً بنا به گفته مسوولين انجمن زرتشتيان تهران اين ساختمان بتوني به لحاظ قدمت قابليت كاربري نداشته و در آستانه اجراي برنامه تخريب آن هستند.
دربخش جنوبي ماركار نيت موسسان اين مجموعه ساخت واحدهاي تجاري در كنار خيابان جشنواره و محل كنوني ورود به مجموعه بوده است تا از محل درآمد آن گذران مخارج تحصيل زرتشتيان مستقر در هنرستان فراهم شود و درِ ورودي اين مجموعه در انتهاي خياباني واقع در بخش غربي آن پيش‌بيني شده بود. با بروز اختلاف بين مالكين (هرمز آرش و پري‌ آگاهي‌آرش) و مجريان شهرسازي (وفادار تفتي و رستم مرزبان) و مشكلات اقتصادي ناشي از آن كارهاي عمراني هنرستان متوقف شد.
بنا به جبر زمانه همانطور كه در يادنامه «ميرزا سروش لهراسب» پير فرهنگ و خدمتگذار بي‌ريا آورده شده وي روزهايي كه فراغت داشته به دفتر روانشاد «دكتر اسفنديار يگانگي» در خيابان سعدي مي‌رفته است و باهم گپ مي‌زدند يك روز وقتي به دفتر دكتر مي‌رود ايشان را برآشفنه مي‌بيند علت را سوال مي‌كند دكتر مي‌گويد يك نفر از طلبكاران وفادار تفتي هر روز مي‌آيد اينجا و مطالبه طلبش را مي‌كند.
پس از قدري تامل دكتر يگانگي به «ميرزا سروش لهراسب» پيشنهاد مي‌دهد شما كه مقداري از زمين‌هاي ماركار يزد را فروخته‌ايد چه‌خوب است اين محل را خريداري نماييد (اينجاست كه انديشه و گفتار نيك مصداق پيدا مي‌كند) و كردارنيك كه توسط «ميرزا سروش لهراسب» انجام مي‌شود و محل ماركار فعلي هنرستان سابق (را به مبلغ حدود 896 هزار تومان (زير يك ميليون تومان) به نام انجمن ايراني بمبئي خريداري و به مجموعه ماركار تغيير نام پيدا مي‌كند و در اختيار انجمن زرتشتيان تهران قرار مي‌گيرد كه براي برگزاري مراسم ديني- فرهنگي و ورزشي از آن استفاده مي‌شود. با اينكار هم پول طلبكاران وفادار تفتي پرداخت ‌شد و هم محلي مناسب براي زرتشتيان خريداري شد. اگر اين پيشنهاد خريد به افراد يا فرد ديگري مي‌شد امروز جامعه ما فاقد يك چنين محلي بود.
انجمن وقت تصميم به تكميل محل مي‌گيرد كه اولين آن ساخت سالن بزرگ به صورت سوله بود كه بخشي از هزينه‌ي آن را‌‌ خيرانديشان و مبلغي را هم پل‌گزار روانشاد «دكتر بهرام پرورش» كمك كردند بعد هم اشخاص ديگري چون «كيخسرو عدالتي» كه يكي از اعضاي هيات مديره انجمن بود، به كمك جوان ديگر شروع به كارهاي مقدماتي از قبيل موزاييك‌كاري سالن و تيغه‌بندي محل كردند كه به صورت آشپزخانه و يك سالن پذيرايي از دهش آقاي «فرامرزي» و بستگان روانشاد «دكتر جهانگير اوشيدري» ساخته شد كه از تابلو آن روانشاد كه در آن سالن نصب بود خبري نيست.
در ابتداي ورود به سالن بزرگ محلي به نام نيايشگاه شاورهرام‌ايزد ازسوي روانشاد «شاهرخ ميزانيان» و همسرشان «شيرين فرودي» به نامگانه پدرشان «نمير ميزانيان» ساخته شد و باز يك آشپزخانه كوچك و سالن كناري‌اش ازسوي خيرانديش «اسفنديار يگانگي» به نامگانه همسرش «گلچهر پيرگلي» ساخته شد.
آقاي استاد «رادان» مقداري كتاب به ماركار اهدا كرده بود كه به همت جوانان تهران‌پارسي به سرپرستي «زرير نجمي» كتابخانه كوچكي راه‌اندازي شد و مورد استفاده بود. روانشاد «رستم رستمي عصرآبادي» مبلغي را براي احداث كتابخانه بزرگتر پرداخت كرد و تقبل بقيه آن را نيز نمود. متاسفانه ايشان به رحمت ايزدي پيوست. بعداً نيك‌انديش والاهمت «مهندس رستم يگانگي» قفسه و ساير ملزومات محل را دادند و كتابخانه از آن محل كوچك به اين فضاي بزرگ نقل مكان كرد و اكنون به نام «دكتر بوذرجمهر مهر» نام‌گذاري شده و در تابلو داخل كتابخانه اسمي از «رستم‌رستمي عصرآبادي» برده نشده است. به كمك همكيشان محل پارك كودك و پارك آب‌نما به همت «رستم طوفان» و انجمن ساخته شد. انجمن زرتشتيان باز سالن بزرگ را بازسازس و يك سالن كوچك‌تر ساخت و همچنين با جابه‌جايي تيغه‌بندي‌ها محل‌هايي براي خانه سرايدار و دفتر مديريت و غيره ايجاد كرده است. نوشته هرمز فیروزمند

منبع خبر: 
تارنمای امرداد